Σύνδεση

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Χαιρετισμός Του Προέδρου Της ΕΟΠΑ

Χαιρετισμός Του Προέδρου Της ΕΟΠΑ

Αγαπητοί μας φίλοι, συνοδοιπόροι και συμμαχητές

Ο μοναδικός φιλόσοφος αυτοκράτωρ, ο Μάρκος Αυρήλιος, έλεγε ότι «όλα τα αθλήματα ψυχαγωγούν. Το παγκράτιο παράγει φρόνημα». Αυτές οι 6 λέξεις κωδικοποιούν πλήρως την ταυτότητα του παγκρατίου αθλήματος.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε την τιμή να υπηρετούμε μία απ’ τις αλήθειες του ανθρώπινου πολιτισμού. Υπηρετούμε τη μητέρα όλων των πολεμικών τεχνών, την παγκόσμια μήτρα τους. Ένα οδοιπορικό που χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Με χτυπήματα παγκρατίου ο Ηρακλής πραγματοποιεί τους άθλους του. Συμπλοκή παγκρατίου περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα του, μεταξύ Αίαντα και Οδυσσέα. Την ιερότητα του αθλήματος ανακαλύπτουν όλοι οι παγκόσμιοι φιλόσοφοι. Ο Σωκράτης το υπηρετεί σαν αθλητής. Ο Πλάτων γίνεται Πυθειονίκης και Ισθμιονίκης στο παγκράτιο. Ο πατέρας των μαθηματικών και της πολιτειακής σκέψης, ο Πυθαγόρας, το επιβάλλει στους μαθητές του. Ο Φίλιππος ο Μακεδών το απαιτεί για το στρατό του. Όλοι οι χαρισματικοί ηγέτες της αρχαιότητας υιοθετούν το παγκράτιο εντυπωσιασμένοι από την υπέρβασή του. Κάτι πάνω από τα ανθρώπινα και πολύ κοντά στα θεϊκά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το παγκράτιο εμφανίστηκε τον 7ο αι. π.Χ. και, σύμφωνα με τον ιστορικό Φιλόστρατο, παιζόταν την τελευταία ημέρα των αγώνων και χαρακτηριζόταν «των εν Ολυμπία το κάλλιστον».

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί υπηρετούμε μια παγκόσμια, πανανθρώπινη αλήθεια: του δικαιώματος να υπερασπίζουμε την τιμή μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας και, τέλος, την πατρίδα μας. Αυτός ήταν ο λόγος που οι πολίτες γκρέμιζαν τα τείχη τους για να εισέλθει ο παγκρατιαστής, ο νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και τα τείχη τα γκρέμιζαν μόνο άμα είχαν παγκρατιαστή νικητή, για κανένα άλλo άθλημα.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Ας συνεργαστούμε σαν μία γροθιά και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να επαναδρομολογήσουμε το παγκράτιο με μία διαρκή προσπάθεια ανανεώσεώς του. Έχει ανάγκη το αγαπημένο μας άθλημα την προσπάθεια όλων μας για να ξανάβρει την αίγλη του και τη λάμψη του.

Εύχομαι σε όλους υγεία, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

 

Μαζαράκης Ανδρέας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής  Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος

Please publish modules in offcanvas position.