ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΟΠΑ ΠΡΟΣ ΓΓΑ δημοσιεύματα και ανακοινώσεις αναφορικά με δήθεν συμμετοχή επίσημης Ελληνικής Αποστολής Παγκρατίου στα "World Combat Games""

||||| ||||| |||||

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΟΠΑ ΠΡΟΣ ΓΓΑ δημοσιεύματα και ανακοινώσεις αναφορικά με δήθεν συμμετοχή επίσημης Ελληνικής Αποστολής Παγκρατίου στα "World Combat Games""

/ Νέα / Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 16:57

Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 4460_2023

 

ΠΡΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

κ. Βρούτση Ιωάννη

ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

κ. Μαυρωτά Γεώργιο

Δ/ΝΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

κ. Κάκο Βασίλειο

ΤΜΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

κ. Κουλουριδάκη Στυλιανή

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

κ. Βαρβέρη Λουϊζα 

 

Θέμα:  Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις αναφορικά με δήθεν συμμετοχή επίσημης Ελληνικής Αποστολής Παγκρατίου στα «World Combat Games»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα

Αξιότιμες Κυρίες, Κύριοι

Με έκπληξη αυτή την εβδομάδα υπέπεσαν στην αντίληψή μας εντελώς κατασκευασμένα δημοσιεύματα για δήθεν επίσημη «Ελληνική Αποστολή Παγκρατίου» στους αγώνες «World Combat Games» στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας! Τα εν λόγω δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον Βαγγέλη Κούτρα, μέλος της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΛΗΣ» («ΕΛΟΠ») και μέλος της υποεπιτροπής της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΛΗΣ» (γνωστής διεθνώς ως «United World Wrestling» – «UWW»), που αυθαίρετα αυτοαποκαλείται ως δήθεν «Παγκόσμια Επιτροπή Παγκρατίου» («World Pankration Committee») και αβάσιμα αυτοχαρακτηρίζεται ως δήθεν αρμόδια για την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του Παγκρατίου αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο [Συνημμένο 1].

Συγκεκριμένα, στις 21.10.2023, κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ανακοίνωση του Βαγγέλη Κούτρα, στην ιστοσελίδα του στο Facebook, η οποία είχε επί λέξει ως εξής:

«Την Δευτέρα πετάει η αποστολή μας για να συμμετέχει στα World Combat Games στο Παγκράτιο της United World Wrestling! Είναι η πρώτη φορά που Έλληνες αθλητές θα εκπροσωπήσουν το αγώνισμα σε αυτό το επίπεδο…

Το Παγκράτιο έχει ενταχθεί στην οικογένεια ως επίσημο αγώνισμα της Πάλης και ο αγώνας ανάπτυξής του διεθνώς συνεχίζεται!» [Συνημμένο 2]

Στις 23.10.2023 δημοσιεύθηκε νέα ανάρτηση του Βαγγέλη Κούτρα για τη φερόμενη αποστολή Παγκρατίου της ΕΛΟΠ, η οποία είχε ως εξής:

«Εννιαμελή αποστολή στέλνει στο Παγκράτιο της United World Wrestling η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης. Αγωνίζονται οι Παφρά Δήμητρα στα -53 κιλά, Μπλάνη Χριστίνα -57 κιλά και Αντωνιάδου Φωτεινή στα -80 κιλά για τις γυναίκες! Στους άνδρες αγωνίζονται ο Πάτρας Δημήτρης στα -66 κιλά, Ρίζος Κωνσταντίνος στα -92 κιλά και Αντώνης Παππάς στα -100 κιλά! Συνοδοί οι Αλέξανδρος Καρούσος και Ζαφειριάδης Κωνσταντίνος! Θα εκπροσωπήσω την διαιτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΛΗΣ στο Παγκράτιο της United World Wrestling στο υψηλότερο επίπεδο αγώνων που είναι τα World Combat Games!» [Συνημμένο 3

Την ίδια ημέρα ακολούθησε νέα ανάρτηση του Βαγγέλη Κούτρα, η οποία είχε ως εξής:

«1650 αθλητές, 125 έθνη και 32 αθλήματα με το Παγκράτιο της United World Wrestling να είναι πλέον ανάμεσα στα επίσημα αγωνίσματα και με 9 Έλληνες μέσα σε αυτή την γιορτή! Υγεία να έχουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για τους αθλητές μας και για το αγώνισμα που αγαπάμε!» [Συνημμένο 4].

Στις 24.10.2023, ο κ. Κούτρας δημοσιεύει:

«Πρώτη ημέρα των αγώνων και είχαμε τα σεμινάρια διαιτησίας και τεχνικής υποστήριξης αγώνων και αγωνιστικής εξέλιξης του Παγκρατίου της United World Wrestling. Όλοι είναι εδώ και το αγώνισμα εξελίσσεται με ρυθμούς καταιγιστικούς! Οι Ελληνικές προτάσεις έτυχαν καθολικής αποδοχής και παράλληλα ο υπεύθυνος διαιτησίας έκανε τρομερή παρουσίαση και ανάλυση αγώνων! Πάμε αύριο για την πιο μεγάλη γιορτή του Παγκρατίου από την ημέρα επανασύστασης του, με εμάς όλους εδώ παρόντες!!» [Συνημμένο 5].

Στις 25.10.2023, ο κ. Κούτρας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Τι ημέρα και αυτή που ζήσαμε σήμερα! Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και κάποιες λεπτομέρειες μας πήγαν πίσω σε τρεις μικρούς τελικούς! Ήρθε στο τέλος όμως η υπερπροσπάθεια της Φωτεινής Αντωνιάδου και έφερε το χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Παγκράτιο της United World Wrestling! Συγχαρητήρια σε Alexandros Karousos για το κοουτσάρισμα που έκανε σε όλα τα παιδιά και στον Konstantinos Zafeiriadis για την εκπροσώπηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης σε όλες τις διοικητικές εκδηλώσεις των αγώνων! Κυρίως όμως συγχαρητήρια στους 6 αθλητές μας που ήρθαν σε μια δύσκολη περίοδο, που αρκετοί θα φοβόντουσαν να μπουν στο αεροπλάνο για στην Σαουδική Αραβία και εκπροσώπησαν στο υψηλότερο επίπεδο τα χρώματα μας!! Επιστροφή πίσω υγιείς και με πολλά μαθήματα από αυτή την εμπειρία! Επόμενη διεθνής στάση το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΜΑ της GAMMA στην Ταϊλάνδη 6-10 Δεκεμβρίου!» [Συνημμένο 6]

Μάλιστα, ορισμένες από τις ανωτέρω αναρτήσεις του κ. Κούτρα έλαβαν ευρύτερη δημοσιότητα, καθώς επαναλήφθηκαν με σχετικά άρθρα στην αθλητική ενημερωτική ιστοσελίδα Apex Sport (www.apexsport.gr). Ειδικότερα, στις 23.10.2023, ο Βίκτωρ Ρέντης δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο κατ’ ουσίαν επαναλάμβανε άκριτα και χωρίς κανέναν έλεγχο την αντίστοιχη δημοσίευση (της ίδιας ημέρας) του Βαγγέλη Κούτρα, καταλήγοντας να κατηγορεί τόσο την ΕΟΠΑ όσο και το Υπουργείο Αθλητισμού για τη δήθεν μη καλλιέργεια του Παγκρατίου από την ΕΟΠΑ (και την ΠΟΠΑ). Το εν λόγω άρθρο του Βίκτωρος Ρέντη έχει ως εξής [Συνημμένο 7]:

«Πετάει το Παγκράτιο, άλλοι για Ριάντ και άλλοι χαρταετό!»

Σήμερα πετάει η Ελληνική αποστολή για να συμμετέχει στα World Combat Games στο Παγκράτιο της United World Wrestling! Είναι η πρώτη φορά που Έλληνες αθλητές θα εκπροσωπήσουν το αγώνισμα σε αυτό το επίπεδο...

Στο Παγκράτιο η Eλληνική Oμοσπονδία Πάλης στέλνει ομάδα με 9 άτομα! Αρχηγός αποστολής ο διεθνής διαιτητής Ευάγγελος Κούτρας που θα διαιτητεύσει στους αγώνες world combat games στο pankration ως ένας από τους 5 καλεσμένους διαιτητές των αγώνων! Συνοδοί αποστολής οι Καρούσος Αλέξανδρος και Ζαφειριάδης Κωνσταντίνος που θα βρίσκονται και στις γωνιές των αθλητών. Αγωνίζονται οι Παφρά Δήμητρα στα -53 κιλά, Μπλάνη Χριστίνα -57 κιλά και Αντωνιάδου Φωτεινή στα -80 κιλά για τις γυναίκες. Στους άνδρες αγωνίζονται ο Πάτρας Δημήτρης στα -66 κιλά, Ρίζος Κωνσταντίνος στα -92 κιλά και Αντώνης Παππάς στα -100 κιλά.

Από την άλλη πλευρά σ’ ένα παράλληλο σύμπαν στην Ελλάδα υπάρχει η Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος που παρακολουθεί απλά. Μάλλον ούτε καν παρακολουθεί. Μία βόλτα στις πηγές ενημέρωσης της αναγνωρισμένης και επιδοτούμενης Ομοσπονδίας από τη ΓΓΑ δείχνει ότι ασχολούνται κυρίως με το τηλεμάρκετινγκ. Στο σάιτ υπάρχουν διαφημίσεις από τον Ιούνιο για κολλέγια και στο ΦΒ τα ίδια! “Δράσεις” άλλων.

Το πρόβλημα δεν είναι η ΕΟΠΑ αλλά το Υπουργείο αθλητισμού, καθώς είναι το μοναδικό αγώνισμα που δεν ακολουθεί την διεθνή δεοντολογία. Η ΕΟΠΑ έχει απομονωθεί με διοργανώσεις “Παγκοσμίων” σε γυμναστήρια Λυκείων και με μια παγκόσμια Ομοσπονδία που είναι αστικό σωματείο στην Αθήνα. Ενώ η Ομοσπονδία της Πάλης έχει αναλάβει (επωμιστεί) την ανάπτυξή του και την διεθνοποίηση του αθλήματος. Αυτά βλέπουμε, αυτά λέμε.»

Ομοίως, και η ανάρτηση του κ. Κούτρα της 25.10.2023 έλαβε ευρύτερης δημοσιότητας με σχετικό άρθρο του Βίκτωρος Ρέντη, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Apex Sports στις 26.10.2023, το οποίο είχε ως εξής [Συνημμένο 8]:

«World Combat Games Χάλκινο στο Παγκράτιο με Φωτεινή Αντωνιάδου

Ο Βαγγέλης Κούτρας με ανάρτηση του έδωσε το στίγμα για την Ελληνική αποστολή Παγκρατίου από την ΕΛΟΠ για την συμμετοχή του αθλήματος επίσημα στην πολύ σημαντική διοργάνωση των World Combat Games

[ακολουθεί αυτολεξεί η από 25.10.2023 ανάρτηση του Β. Κούτρα]

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και οι υπόλοιποι αθλητές που προσπάθησαν πολύ και είχαμε ακόμα τρεις 5ες θέσεις με τους: Ρίζος Κωνσταντίνος στα -92 κιλά, Παφρά Δήμητρα στα -53 κιλά και Πάτρας Δημήτρης στα -66 κιλά, ενώ έβδομοι στις κατηγορίες τους ήταν οι Αντώνης Παππάς και Μπλάνη Χριστίνα».

Συμπερασματικά, στις ανωτέρω δημοσιεύσεις προβάλλονται οι εξής αβάσιμοι και ανακριβείς ισχυρισμοί:

  1. Ότι η ΕΛΟΠ δήθεν απέστειλε σε διεθνή αγωνιστική διοργάνωση επίσημη Ελληνική Αποστολή για το Παγκράτιο! Αυτό, μάλιστα, παρουσιάζεται ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα της ΕΛΟΠ, με την αιτιολογία ότι για πρώτη φορά Έλληνες αθλητές Παγκρατίου εκπροσωπούν (δήθεν) επίσημα τη χώρα μας σε τέτοιους αγώνες!
  2. Ότι το Παγκράτιο δήθεν συνιστά επίσημο αγώνισμα (ορθότερα: «υποάθλημα») της Πάλης, αποκαλούμενο μάλιστα ως «Παγκράτιο της UWW» (!!!), και ότι συνακόλουθα, η ΕΛΟΠ και η UWW είναι δήθεν αρμόδιες για την καλλιέργειά του!
  3. Ότι η ΕΛΟΠ σκοπεύει να στείλει και νέα επίσημη Ελληνική Αποστολή Παγκρατίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΜΑ της GAMMA, που θα διεξαχθεί στην Ταϊλάνδη στις 6-10 Δεκεμβρίου 2023!

Ενόψει των ανωτέρω, με την παρούσα επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις αναλήθειες και τις ανακρίβειες που προβάλλονται από την ΕΛΟΠ και μέλη της, καθώς και τυχόν αναδημοσιεύσεις των σχετικών ισχυρισμών από τρίτους, αναφορικά με το έργο της ΕΟΠΑ (και της ΠΟΠΑ) ως προς την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του Παγκρατίου.

  1. Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η ΕΟΠΑ είναι, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 2 του ν. 2725/1999, η μία και μοναδική αθλητική ομοσπονδία που προάγει το Παγκράτιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις τεχνικές που μας έχουν παραδοθεί ιστορικά από την ελληνική αρχαιότητα.

Δοθέντος ότι η ΕΟΠΑ είναι η μία και μοναδική αθλητική ομοσπονδία για το Παγκράτιο στην Ελλάδα, η ΕΛΟΠ, σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο 19 παρ. 2 του ν. 2725/1999, απαγορεύεται να περιλαμβάνει το Παγκράτιο στα αθλήματά της. Γι’ αυτό και η ΕΛΟΠ, σύμφωνα με τις επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις της, καταρχήν δεν φαίνεται να καλλιεργεί το Παγκράτιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην επίσημη ιστοσελίδα της (www.elop.gr), η ΕΛΟΠ καλλιεργεί τα εξής μη ολυμπιακά αθλήματα: Grappling (GI και NOGI), Πάλη (στην Άμμο και Παραδοσιακή) και Mixed Martial Arts (MMA) [Συνημμένο 9] ΟΧΙ το Παγκράτιο. Περαιτέρω, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 23/10.6.2022 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΟΠ, που δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 6ΛΕΕ469ΗΙ1-2ΤΧ), η Επιτροπή μη Ολυμπιακών Αθλημάτων (στην οποία συμμετέχει και ο εν λόγω Ευάγγελος Κούτρας) αφορά στα αθλήματα Mixed Martial Arts («ΜΜΑ»), Grappling και Χειροπάλη - ΟΧΙ το Παγκράτιο [δείτε σελ. 12 του Συνημμένου 10].

Επομένως, δοθέντος ότι το Παγκράτιο καλλιεργείται στην Ελλάδα από την ΕΟΠΑ και όχι από την ΕΛΟΠ, είναι σαφές ότι μόνον η ΕΟΠΑ μπορεί να λάβει άδεια από τη ΓΓΑ για Επίσημη Αποστολή Παγκρατίου, η οποία θα εκπροσωπεί την χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Συνεπώς, τυχόν δηλώσεις και δημοσιεύματα περί δήθεν «επίσημης Ελληνικής Αποστολής Παγκρατίου της ΕΛΟΠ» είναι κατάφωρα αβάσιμες και αναληθείς. Δυστυχώς όμως, τέτοιες δηλώσεις, μολονότι είναι αυταπόδεικτα ανεδαφικές για όσους ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και γνωρίζουν το διαφορετικό έργο της ΕΟΠΑ και της ΕΛΟΠ, είναι ωστόσο εντελώς παραπλανητικές και προκαλούν σύγχυση και απατηλές εντυπώσεις στους υπόλοιπους πολίτες – π.χ. σε γονείς νέων παιδιών που ενδιαφέρονται για το Παγκράτιο. Σας καλούμε, λοιπόν, ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή να θέσετε ένα τέλος στους ανακριβείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν «Επίσημης Αποστολής Παγκρατίου» της ΕΛΟΠ στα World Combat Games και να λάβετε άμεσα τα πρόσφορα και αναγκαία νόμιμα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης συμμόρφωση της ΕΛΟΠ με τις Ελληνικές νομοθετικές διατάξεις (τόσο του αθλητικού αλλά και του αστικού και του ποινικού δικαίου).     

  1. Περαιτέρω, είναι αδιαμφισβήτητα δεδομένο ότι το Παγκράτιο είναι διαφορετικό άθλημα από την Πάλη, και μάλιστα, ιστορικά προηγείται αυτής. Συνεπώς, είναι εντελώς ανεδαφικές και ανακριβείς οι δηλώσεις ότι δήθεν «έχει ενταχθεί στην οικογένεια της Πάλης»! Το Παγκράτιο είναι το αρχαιότερο μαχητικό άθλημα, το οποίο μάλιστα αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, η καλλιέργεια και ανάπτυξή του ξεκινάει (και πρέπει να ξεκινάει) από την Ελλάδα. Αυτό καθίσταται απολύτως σαφές σε όποιον έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, διότι η ιστορική του συνέχεια απαιτεί και προϋποθέτει τη μελέτη, κατανόηση και εξάσκηση των τεχνικών του και των κανόνων του, που έχουν διατυπωθεί στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Το Παγκράτιο για εμάς ως Έλληνες δεν είναι απλώς ένα μαχητικό άθλημα, είναι στοιχείο της Ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας. Γι’ αυτό και ως ΕΟΠΑ παλεύουμε πεισματικά και επίμονα, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλλιέργεια και ανάπτυξη του Παγκρατίου με έδρα τη χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ομοσπονδία μας, σε συνεννόηση με άλλες εθνικές ομοσπονδίες Παγκρατίου, προέβη στη σύσταση της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ» («ΠΟΠΑ») με έδρα την Ελλάδα δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό, αλλά συνειδητή επιλογή. Δεν νοείται Παγκόσμια Ομοσπονδία Παγκρατίου χωρίς συμμετοχή επίσημης, κρατικά αναγνωρισμένης από το Ελληνικό Κράτος, Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου. Είναι σαν να λέμε ότι νοείται «Κουνγκ–Φου» χωρίς την Κίνα, «Καράτε» χωρίς την Ιαπωνία ή «Ταε–Κβον–Ντο» χωρίς την Κορέα! Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει μόνον την ΕΟΠΑ και την ΠΟΠΑ, ως επίσημες αθλητικές ομοσπονδίες του Παγκρατίου στην Ελλάδα και διεθνώς, αντίστοιχα.

Τυχόν αυτοανακήρυξη της UWW (και όποιας υποεπιτροπής της) ως δήθεν αρμόδιας για το Παγκράτιο διεθνώς ή ακόμα και τυχόν δήλωση (της UWW, της ΕΛΟΠ ή μελών τους) ότι η ΕΛΟΠ είναι δήθεν αρμόδια για την ανάπτυξη του Παγκρατίου στην Ελλάδα είναι παντελώς αδιάφορες και δεν έχουν καμία απολύτως έννομη συνέπεια. Οι αθλητικές ομοσπονδίες, που συστήνονται και λειτουργούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, αποτελούν νομικά πρόσωπα, των οποίων η ίδρυση και λειτουργία ρυθμίζεται αποκλειστικά από τους ελληνικούς νόμους και τα οποία υπάγονται στον έλεγχο και την εποπτεία της ΓΓΑ και του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Καμία παγκόσμια ομοσπονδία δεν είναι σε θέση και δεν νομιμοποιείται να επιβάλλει στο Ελληνικό (ή άλλο) Κράτος να αναγνωρίσει οποιοδήποτε μέλος της ως δήθεν επίσημη εθνική αθλητική ομοσπονδία για την ανάπτυξη ενός αθλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΑ ορθά έχει, στο παρελθόν (13/08/2021), απαγορεύσει στην ΕΛΟΠ να διεξάγει αγώνες Παγκρατίου, επειδή, σύμφωνα με το ελληνικούς νόμους, μόνον η ΕΟΠΑ (και η ΠΟΠΑ) δικαιούται να καλλιεργεί το αυτό το άθλημα στην Ελλάδα και άρα, να διεξάγει νόμιμους αγώνες Παγκρατίου. Όπως έχει αποφανθεί και η ελληνική δικαιοσύνη:

«… ισχύει […] η, επιβαλλόμενη από λόγους δημοσίου συμφέροντος, αρχή της μίας μόνο υπερκείμενης ομοσπονδίας ανά άθλημα ή κλάδο άθλησης, … χωρίς να ασκεί έννομη επιρροή … η ιδιότητα [άλλης ομοσπονδίας] ως μέλους σε υπερκείμενες υπερεθνικές ομοσπονδίες (π.χ. ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες ομοσπονδίες), διότι οι αθλητικές ομοσπονδίες αποτελούν νομικά πρόσωπα (σωματεία), η ίδρυση και λειτουργία των οποίων ρυθμίζεται αποκλειστικώς από την εθνική έννομη τάξη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο θεμελιώδους σημασίας σκοπός της ανάπτυξης και καλλιέργειας των διαφόρων αθλημάτων ή κλάδων άθλησης σε σοβαρές και υγιείς βάσεις. Τα προαναφερόμενα δεν αναιρούνται από τη ρύθμιση του άρθρου 19 παρ. 2 ν. 2725/1999, διότι η υποχρέωση συμμόρφωσης «με τους ισχύοντες κανονισμούς της οικείας διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας» αφορά προφανώς τους γενικούς και αφηρημένους κανόνες που αφορούν την οργάνωση και τη διεξαγωγή του αθλήματος που αυτή καλλιεργεί σε διεθνές επίπεδο, και δεν έχουν την έννοια ότι μία υπερεθνική ομοσπονδία δύναται να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο σωματείο - μέλος της ως αθλητική ομοσπονδία, αρμόδια για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα [δείτε ΠΠΑ 1571/2020, ΠΠΚορινθ 70/2020, ΝΟΜΟΣ]».

Στο σημείο αυτό πρέπει οριστικά πια να τεθεί ένα τέλος στις παραπλανητικές και (ας μας επιτραπεί ο όρος) ανόητες δικαιολογίες (διότι πραγματικά συνιστούν εμπαιγμό και υποτίμηση της νοημοσύνης του μέσου ανθρώπου) περί δήθεν «διχοτόμησης» του Παγκρατίου, αφενός στο Παγκράτιο που καλλιεργεί η ΕΟΠΑ και αφετέρου στο «Παγκράτιο της UWW», το οποίο είναι τάχα διαφορετικό από το Παγκράτιο που καλλιεργεί η ΕΟΠΑ και συνακόλουθα, δήθεν μπορεί να το καλλιεργεί η ΕΛΟΠ!

Είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι το Παγκράτιο είναι ένα άθλημα (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα): Δεν υπάρχει ένα Παγκράτιο της ΕΟΠΑ (και της ΠΟΠΑ) και άλλο «Παγκράτιο της UWW»! Τυχόν διαφορετική ενδυμασία ή διαφορετικοί κανόνες σε τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τη βαθμολόγηση των αθλητών δεν δημιουργούν ένα άλλο άθλημα! Ούτε βέβαια η διαφορετική αναγραφή της λέξης στα αγγλικά (Pangration, Pankration, Pagratio κ.λπ.) ή πολύ περισσότερο η ανορθόγραφη σύνταξη της λέξης «Παγκράτιο» στα ελληνικά (ως «Πανκράτιον» !!!) καθιστά αυτό διαφορετικό άθλημα. Και τόσο η ΕΛΟΠ όσο και τα μέλη της έχουν πλήρη γνώση και σαφή επίγνωση αυτού.

Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι τα οκτώ (8) μέλη της δήθεν «εννεαμελούς Ελληνικής Αποστολής Παγκρατίου της ΕΛΟΠ» ασκούν το (ένα και μοναδικό) Παγκράτιο (της ΕΟΠΑ)! Συγκεκριμένα, και οι έξι αθλητές της «επίσημης Αποστολής της ΕΛΟΠ» (Παφρά Δήμητρα, Μπλάνη Χριστίνα, Αντωνιάδου Φωτεινή, Πάτρας Δημήτρης, Ρίζος Κωνσταντίνος και Αντώνης Παππάς)  είναι αθλητές Παγκρατίου και εγγεγραμμένοι αθλητές της ΕΟΠΑ! Επίσης, ο συνοδός Ζαφειριάδης Κωνσταντίνος είναι προπονητής Παγκρατίου και μέλος της ΕΟΠΑ! Τέλος, ο Βαγγέλης Κούτρας είναι πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΑ, ο οποίος, αφού δεν κατάφερε να τη διοικεί κατά το δοκούν και συμφέρον του, βρήκε «απάγκιο» στην ΕΛΟΠ και στην (αυθαίρετη) Υποεπιτροπή Παγκρατίου της UWW και προσπαθεί εκ πλαγίου, αμφισβητώντας το έργο της ΕΟΠΑ και την αναγνώρισή της από την Ελληνική Πολιτεία, να την απαξιώσει. Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Κούτρας είναι προπονητής Παγκρατίου, ο οποίος είχε προσπαθήσει να υφαρπάξει τη διοίκηση της ΕΟΠΑ με παράνομη αίτηση για τον διορισμό του (μαζί με τον Παναγιώτη Κουτρούμπα) ως προσωρινής διοίκησης, μολονότι, όπως πολύ καλά γνώριζε, η ΕΟΠΑ είχε διοίκηση, η οποία είχε εκλεγεί νόμιμα από τα μέλη της. Κατά την εκδίκαση αυτής της παράνομης αίτησης και προς υποστήριξή της, οι κ.κ. Κούτρας και Κουτρούμπας φρόντισαν να παρουσιασθεί στο αρμόδιο δικαστήριο ως μάρτυρας η σύζυγος του κ. Κούτρα, Γεωργία Χατζηγεωργίου (η οποία πάντως παραμένει μέλος της ΕΟΠΑ μέχρι σήμερα!), η οποία βεβαίωσε ψευδώς ότι η ΕΟΠΑ δήθεν στερείτο νόμιμης αιρετής διοίκησης και ότι τα προτεινόμενα πρόσωπα της προσωρινής διοίκησης ήταν κατάλληλα να αναλάβουν τη διοίκηση της τάχα ακέφαλης ΕΟΠΑ! Εν τέλει, η αλήθεια έλαμψε και η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε την σύζυγο του κ. Κούτρα σε ψευδορκία μάρτυρα και τον κ. Κούτρα (και τον κ. Κουτρούμπα) σε ηθική αυτουργία στην εν λόγω ψευδορκία μάρτυρα, επιβάλλοντας στον καθένα από αυτούς ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών με αναστολή για τρία (3) έτη, και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έναν (1) χρόνο [δείτε υπ’ αρ. 134/2009 τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λαμίας -  Συνημμένο 11]. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οκτώ (8) από τα εννέα (9) μέλη της «επίσημης Αποστολής Παγκρατίου της ΕΛΟΠ» συνδέονται με το Παγκράτιο (της ΕΟΠΑ) καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για ένα άθλημα, και κανένα «παιχνίδι λέξεων» και καμία ανορθογραφία, όσο ευφάνταστη και αν είναι, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την αυθαιρεσία, τη μη συμμόρφωση με τη νομοθετικά κατοχυρωμένη αρχή της μίας μόνο υπερκείμενης ομοσπονδίας ανά άθλημα, τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων και την δόλια εξαπάτηση του κοινού και των αθλητών.  

Αξιοσημείωτο είναι, άλλωστε, ότι η ΕΟΠΑ και η ΠΟΠΑ έχουν κατοχυρώσει επίσημα το σήμα τους, τόσο ως λεκτικό όσο και ως απεικόνιση [Συνημμένα 12Α-12Β]. Συνεπώς, τυχόν χρήση του όρου «Παγκράτιον» / «Pangration» ή παρόμοιων όρων (με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες), με τρόπο που να προκαλείται σύγχυση στο κοινό επισύρει κυρώσεις σε βάρος παντός υπευθύνου και επιφυλασσόμαστε ρητά για τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου προς προστασία των κατοχυρωμένων σημάτων μας.

  1. Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας ως αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής στη δήλωση του κ. Κούτρα ότι η ΕΛΟΠ σκοπεύει να στείλει και νέα (δήθεν) «επίσημη Ελληνική Αποστολή Παγκρατίου» στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΜΜΑ της GAMMA, που θα διεξαχθεί στην Ταϊλάνδη στις 6-10 Δεκεμβρίου 2023! Όχι μόνο γνωρίζουν την αυθαιρεσία και παρανομία τους, αλλά δεν διστάζουν με θράσος να δηλώνουν ρητά ότι θα εμείνουν σε αυτή! Ως εκ τούτου, σας καλούμε, ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή να λάβετε άμεσα τα πρόσφορα και αναγκαία νόμιμα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης συμμόρφωση της ΕΛΟΠ και των μελών της με τις Ελληνικές νομοθετικές διατάξεις (τόσο του αθλητικού αλλά και του αστικού και του ποινικού δικαίου), ώστε η ΕΛΟΠ (και τα μέλη της) και εν γένει κάθε υπεύθυνος να απέχει από πράξεις και ενέργειες σχετικές με την καλλιέργεια και ανάπτυξη του Παγκρατίου, για το οποίο στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά αρμόδια η επίσημα αναγνωρισμένη από την Ελληνική Πολιτεία ΕΟΠΑ (και η ΠΟΠΑ).

Ενόψει των ανωτέρω, με την παρούσα επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις αναλήθειες και τις ανακρίβειες που προβάλλονται από την ΕΛΟΠ και μέλη της, καθώς και τυχόν αναδημοσιεύσεις των σχετικών ισχυρισμών από τρίτους, αναφορικά με το έργο της ΕΟΠΑ (και της ΠΟΠΑ) ως προς την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του Παγκρατίου.

Σας καλούμε, ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή να θέσετε ένα τέλος στους ανακριβείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν «Επίσημης Αποστολής Παγκρατίου» της ΕΛΟΠ στα World Combat Games και περί δήθεν «Παγκρατίου της UWW» (ή «Πανκρατίου» !!!) και να λάβετε άμεσα τα πρόσφορα και αναγκαία νόμιμα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης συμμόρφωση της ΕΛΟΠ και των μελών της με τις Ελληνικές νομοθετικές διατάξεις (τόσο του αθλητικού αλλά και του αστικού και του ποινικού δικαίου).     

Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε:

  1.    Να μας ενημερώσετε εάν έχει εγκριθεί από εσάς, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΕΛΟΠ, η μετάβαση των αθλητών για τους εν λόγω αγώνες.
  1. Να λάβετε μέτρα , προκειμένου, ιδίως:

(α)     Η ΕΛΟΠ (και τα μέλη της) να ανακαλέσουν επίσημα τις ανωτέρω ανακρίβειες και αναλήθειες και να προβούν σε επίσημη δήλωση προς αποκατάσταση της αλήθειας, αναγνωρίζοντας ρητώς ότι η αποκλειστικά αρμόδια αθλητική ομοσπονδία για το Παγκράτιο στην Ελλάδα είναι η ΕΟΠΑ και ότι καμία «επίσημη Ελληνική Αποστολή» σε αγώνες Παγκρατίου δεν μπορεί να γίνεται (και δεν έγινε ποτέ) από καμία αθλητική ομοσπονδία πέραν της ΕΟΠΑ.

(β)     Η ΕΛΟΠ (και τα μέλη της) να παύσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Παγκράτιον» ως δήθεν «υποάθλημα» ενταγμένο στην «οικογένεια της Πάλης», χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Παγκράτιον της UWW» ή αλλοιώνοντας αυθαίρετα την ορθογραφία της λέξης («Πανκράτιον», «Pankration», «Pagratio» κ.λπ.). Το Παγκράτιο είναι ένα και είναι το άθλημα που καλλιεργεί η ΕΟΠΑ.   

(γ)     Να απαγορευθεί ρητά στην ΕΛΟΠ (και τα μέλη της) να συμμετέχουν στην Υποεπιτροπή Παγκρατίου της UWW και εν γένει σε οποιονδήποτε φορέα ή οργανισμό σχετικό με το Παγκράτιο, διότι πρόκειται για άθλημα που η ΕΛΟΠ δεν καλλιεργεί και δεν νομιμοποιείται να καλλιεργεί, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 2 ν. 2725/1999, λόγω της νόμιμης λειτουργίας και αναγνώρισης της ΕΟΠΑ ως της μίας και μοναδικής αθλητικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος στην Ελλάδα.      

Το ΔΣ της ΕΟΠΑ θα συγκλιθεί εκτάκτως της Τρίτη 31/10/2023, ώστε να αποφασίσει τις ενέργειες του σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Καταστατικό της.

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας για τις ανωτέρω αναληθείς διαδόσεις αναφορικά με το Παγκράτιο προς εξαπάτηση του κοινού, καθώς και για την αλλοίωση και προσβολή του σήματος της ΕΟΠΑ (και ΠΟΠΑ) προς πρόσκληση σύγχυσης στο κοινό, καθώς και για την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής βλάβης της ΕΟΠΑ, που είναι η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη ελληνική αθλητική ομοσπονδία για το (ένα και ενιαίο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) Παγκράτιο. 

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Ο.Π.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΠΑΝ. Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ                                                      ΚΩΝΣΤ. ΕΜΜ. ΔΑΜΑΒΟΛΙΤΗΣ

Please publish modules in offcanvas position.